Col·laboració entre els governs català, valencià i balear per compartir projectes

La presència de la llengua en la televisió i la reciprocitat de les emissions entre les televisions públiques és una prioritat per als tres governs. La sensibilització lingüística en àmbits com la salut i la promoció del canvi d’hàbits lingüístics, a més del foment de la llengua en l’àmbit empresarial, són punts centrals en la setena reunió de cooperació

La directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa; la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior, i el director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, es reuniren al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en la setena reunió de coordinació sobre política lingüística entre els tres governs.

Els tres governs coordinaren estratègies per impulsar l'ús de la llengua pròpia que comparteixen en àmbits com l'acreditació de coneixements de llengua i l’accés a la funció pública, la sensibilització lingüística en àmbits com la salut, la promoció del canvi d'hàbits lingüístics, el foment de la llengua en empreses, productes audiovisuals i videojocs. Es tractà de la presència de la llengua en l’oferta de pel·lícules i sèries de les noves plataformes audiovisuals. També a la televisió així com la reciprocitat de les emissions entre les televisions públiques dels tres governs.

A la reunió, Catalunya convidà a impulsar conjuntament la Ruta de la llengua, promoguda inicialment per l’Associació Amics de les Homilies d'Organyà. La Ruta permet conèixer sobre el territori els principals referents històrics de la llengua compartida i visibilitzar-ne la unitat. D’altra banda, la Viquimarató, Nit digital, una iniciativa que es porta a terme des de 2013 a Catalunya, conjuntament amb Amical Viquimèdia, s'estendrà als tres territoris en la seva VII edició. Els responsables de la Política Lingüística també abordaren la cooperació en matèria de promoció europea de la llengua i  la seva participació a la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística. També varen tractar les enquestes d'usos lingüístics als territoris i la propera enquesta del Cens de població, que es durà a terme l’any 2021.

A la reunió es valorà l'informe del Comitè de Ministres del Consell d'Europa sobre l'aplicació a l'Estat de la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries. Els directors generals demanen a l'Estat l'aplicació de les recomanacions d’acció immediata: la modificació de la Llei orgànica del poder judicial per garantir l’ús del català en els procediments judicials i l’ús del català en el si de l’Administració de l’Estat. En relació amb aquest punt, a la reunió s'ha avaluat l’escassa presència de la llengua pròpia en webs i portals de l'Administració de l'Estat. S’anordà per primera vegada en aquestes reunions les accions desenvolupades per promoure la llengua de signes catalana.

Ester Franquesa, directora general de política lingüística de la Generalitat, va lliurar als seus col·legues valencians i balears un exemplar del darrer Informe de política lingüística, de la Memòria del Consorci per a la Normalització Lingüística. També els prensentà l’informe Els usos lingüístics de la població de Catalunya a partir de l’Enquesta d’usos lingüístics a la població de 2018 i Els usos lingüístics als territoris de llengua catalana (2013-2015). La propera reunió entre els directors generals dels tres governs tindrà lloc a València.

Destacada: