Inici » Obres guanyadores 2020

Obres guanyadores 2020

Premi Mallorca d’Assaig 2020
Pau Tomàs Ramis
Els mallorquins a l’Olimpíada que no fou. Expedició a l’Olimpíada Popular de Barcelona, 1936

Pau Tomàs Ramis, nascut a Llucmajor el 1975, és mestre d’educació infantil a l’escola pública. Combina la seva afició per la història i per les festes de tradició popular amb l’escriptura. És autor dels llibres Els gegants de Mallorca, La cultura popular a l’escola o S’Arenal durant la II República.

Els mallorquins a l’Olimpíada que no fou. Expedició a l’Olimpíada Popular de Barcelona, 1936 és una obra innovadora, un  esforç reeixit de recerca documental i d’entrevistes orals, amb un format amè, de gran interès humà i amb un temàtica rescatada de l’oblit: la Mallorca dels orfeons, de l’esport obrer i que esperava participar en un acte antifeixista com havia de ser l’Olimpíada Popular de Barcelona. Trobam en aquesta obra els esdeveniment vitals, sovint tràgics o dramàtics, que varen haver de viure centenars de mallorquins que durant anys no pogueren tornar a la seva terra. 

El jurat del Premi Mallorca d'Assaig 2020 va estar format per Jordi Borràs i Abelló, Mireia Boya Busquets, Antoni Mas i Forners, Xim Valdivielso Navarro i, com a presidenta, Bàrbara Sagrera Antich. Actuà com a secretària, Caterina Canyelles Marquès, cap de la Secció de Dinamització del Servei de Normalització Lingüística. 

Premi Mallorca de Textos Teatrals 2020
Miquel Àngel Raió
Altres formes

Miquel Àngel Raió, nascut a Inca l’any 1973, és llicenciat en comunicació audiovisual. La seva activitat se centra a hores d’ara en la videoescena i treballa per a directors com Andrés Lima, Miguel del Arco o Carme Portaceli, entre molts d’altres. Així mateix, ha dirigit documentals, peces de ficció curta, videodansa i videoart. Escriu textos teatrals i n’ha estrenat diversos, com Els accidents del Petit Príncep o Cristalls irisats de plàstic xinès.

Altres formes és una obra colpidora, diferent, amb una visió nova, una reflexió pessimista que arriba i reflecteix el món actual, una veritat que colpeja fort i surt del més convencional, molt potent. S’hi parla de l’ofegament de la pandèmia i del confinament, però també d’altres ofegaments com ara la desigualtat, la violència contra les dones o l’adolescència en un barri complicat.

Contemporània i innovadora, té la capacitat de connectar amb un públic nou, jove. És una aposta valenta, que tant per la forma com pel contingut posa el jovent en el centre, amb un text teatral obert, actual, impactant, punyent i emocionant. 

El jurat del Premi Mallorca de Textos Teatrals 2020 va estar format per Antoni Gomila Nadal, Margarita López Gispert, Miquel Àngel Torrens Llabrés, Marta Barceló Femenies i, com a president, Francisco Ramon Romeu Sánchez. Actuà com a secretària, Margalida Ribot Mestre, tècnica superior de la Secció d’Assessorament del Servei de Normalització Lingüística. 

 


Premi Mallorca de Poesia 2020
El quadern de l’espia
Marià Veloy

Marià Veloy, nascut a Barcelona el 1978, va estudiar filosofia, treballa com a editor i col·labora a mitjans com l’Avui, Time Out o Núvol. És autor de tres novel·les i El quadern de l’espia és el seu primer llibre de poemes.

El quadern de l’espia és una obra amb una unitat estructural sòlida, de caràcter innovador, que incorpora element quotidians a l’expressió lírica i que fusiona imatges poètiques amb el llenguatge cinematogràfic. Aquestes imatges ens descriuen situacions com les pèrdues per les quals transita el jo: un matrimoni que es desfà, el contacte amb la mort o l’ambigüitat dels llegats familiars. 
L’obra manté, en tot moment, la coherència entre les intencions implícites que revela el text i els resultats que assoleix. 

El jurat del Premi Mallorca de Poesia 2020 va estar format per Mireia Calafell i Obiol, Agnès Llobet Deià, Jaume Mateu i Martí, Francesc Company i Carrió, i, com a president, Nicolau Dols Salas. Actuà com a secretària, Margalida Segura Portas, tècnica superior de la Secció de Dinamització del Servei de Normalització Lingüística.

Premi Mallorca de Literatura Infantil 2020
Mare, d’on venen els infants?
Caterina Valriu i Toni Galmés

Caterina Valriu, nascuda a Inca l’any 1960, és catedràtica de filologia catalana a la Universitat de les Illes Balears, escriptora i narradora oral. Com a autora de llibres per a joves lectors, cal destacar especialment Les banyes d’en Cucarell, creada també amb Toni Galmés, que ha assolit un gran èxit entre els lectors. Amb el nom de Catalina Contacontes, fa més de trenta anys que explica contes de viva veu a tota mena de públics. 

Toni Galmés Martí va néixer a Manacor l’any 1983. És dibuixant d’ençà que té record d’agafar un llapis amb la mà. Va estudiar belles arts i després es va doctorar per la Universitat de Barcelona en història de l’art. Es dedica a la il·lustració editorial i ha tingut grans èxits amb còmics com On és l’estel·la?

Mare, d’on venen els infants? combina l’originalitat en el tractament del tema de la maternitat amb l’equilibri del relat de principi a fi i amb la capacitat narrativa de la il·lustració, que mostra una competència molt reeixida tant en la composició de la doble pàgina com en la paleta cromàtica. És una obra que celebra la diversitat de la vida i ens connecta amb la natura i el misteri, plena de càrrega poètica, que neix de la conjunció entre text i imatge, una metàfora de la maternitat. 

–Mare, d’on venen els infants?– demana la protagonista de l’obra. Les paraules de sa mare, embarassada, ens conviden a descobrir com a totes les cultures les respostes s’amaren de símbols i poesia. 

El jurat del Premi Mallorca de Literatura Infantil 2020 va estar format per Teresa Duran i Armengol, Margalida Llabrés Abrines, Pep Molist i Sadurní, Joan Portell Rifà i, com a presidenta, Roser Ros i Vilanova. Actuà com a secretària, Neus Munar Pastor, cap del Servei de Normalització Lingüística.