Inici » Obres guanyadores 2021

Obres guanyadores 2021

Premi Mallorca d’Assaig 2021
Caterina Valriu Llinàs
Les rondalles que l'Arxiduc no va publicar
 
Caterina Valriu Llinàs, nascuda a Inca l’any 1960, és Doctora en Filologia i en Antropologia, catedràtica de Filologia Catalana a la Universitat de les Illes Balears, investigadora, escriptora i narradora oral. Les seves línies de recerca són la literatura de tradició popular i la literatura infantil i juvenil.
 
Ha publicat un gran nombre de monografies i articles -tant acadèmics com divulgatius- entorn de les rondalles, els  cicles i els personatges llegendaris, la història de la literatura infantil i juvenil, la didàctica de la literatura i la dinamització de la lectura, les tècniques de narració, el costumari, etc. Entre les seves obres de recerca sobre narrativa d'arrel oral podem destacar El rei en Jaume I, un heroi històric, un heroi de llegenda; Sant Vicenç Ferrer: història, llegenda i devoció; El comte Mal, entre la història i la llegenda -els tres en col·laboració amb Tomàs Vibot-; Contes et légéndes d'Espagne, i els reculls d'articles Paraula Viva i Imaginari compartit.
 
Com a autora de llibres per joves lectors cal destacar títols com Mare d'on venen els infants? -amb il·lustracions de Toni Galmés- Premi Mallorca 2020, L’amic de paper, el llibre solidari Quatre retocs i Les banyes d’en Cucarell, entre d'altres. Amb el nom de «Catalina Contacontes» fa més de trenta anys que explica contes de viva veu a tota mena de públics i treballa per la difusió de la literatura en tots els àmbits: centres educatius, institucions culturals i també a les xarxes.
 
 
Premi Mallorca de Narrativa 2021
Manuel Brugarolas Masllorens
El club de l’àngel
 
Manuel Brugarolas Masllorens, nascut a Barcelona el 1946.
 
Obres publicades: El crit (novel·la, Columna i Ed. Bronce 1994); El qui empeny l’amor per la finestra (relats, Columna i Bronce 1996); Safari (novel·la, Columna 1998); El Regal del mariner (relats, Columna 1999; L’any del te (novel·la, Columna 2004); Banquet caníbal (relats, Columna 2006); Els conills savis (faules, Cruïlla i Siruela 2010), L’arbre de les claus (infantil, Cruïlla, 2014). Ha obtingut amb l’obra Les altres troianes el 10è Premi de Teatre atorgat per l’Ajuntament de Badalona i el Teatre Zorrilla 2017 (Editorial Pont de Petroli). L’obra de teatre La biblioteca, finalista del Premi Born de Teatre 2018, ha estat publicada també per l’Editorial Pont de Petroli, el 2021. Finalista del Premi Born de Teatre 2018 (també a l’Editorial Pont de Petroli). El 28 juny 2021 li van atorgar el I Premi de Teatre Àngels Poch d’Òmnium Terrassa per l’obra El retorn. Col·labora periòdicament amb articles sobre art i literatura a la revista de Cadaqués, Sol Ixent.
 
 
Premi Mallorca de Poesia 2021
Carles M. Sanuy
El llum del cartògraf
 
Carles M. Sanuy, nascut a Balaguer, l’any 1959, és poeta, periodista i agitador cultural.
 
És autor d’una desena de llibres, carpetes d’artista, i plaquettes: Historia Circular (1985), El vast desert (1991), Jardins d’Al Balaqí (1997), De les llacunes ermes (2007) o Les ciutats i els homes (2009), per citar-ne alguns. Ha col·laborat amb artistes diversos com Benet Rossell, Josep Guinovart, Carles Santos, Toti Soler o el Col·lectiu Free’t d’improvisacions sonores. L’any 1990 va ser guardonat als Jocs Florals de Barcelona per la suite ‘El vast desert’, publicada per Edicions Subcutàries i inclosa, posteriorment, al llibre Jardins d’Al Balaqí. Els seus darrers títols, La condició lítia (AdiA, 2017),  i L’Ordre de les coses (El Gall Editor, 2018) van ser distingits amb el premi Bernat Vidal, que atorga l’Ajuntament de Santanyí, i el Premi Ciutat de Palma-Joan Alcover, respectivament.
 
 
Premi Mallorca de Literatura Infantil 2021
Goretti Pérez Ruiz
Mia, artista!
 
Goretti Pérez Ruiz, nascuda l’any 1976, és llicenciada en disseny d'interiors l'any 2000 per l'escola EINA de Barcelona, on va començar a treballar l'aquarel·la. A partir d'aquí, començà a pintar quadres en aquarel·la i sempre dins l'estil realista figuratiu.
 
Anys després, decidí deixar-ho per diversos motius i una amiga escriptora, Julia, li proposà provar de fer il·lustració infantil. Feren un projecte en comú de conte infantil i, encara que no va anar endavant, fou una experiència per conèixer aquest sector.
 
Després va començar a fer cursos relacionats amb la il·lustració i els seus propis projectes d'àlbum infantil il·lustrat, que s’ha convertit en la seva veritable vocació. Té dos contes d’autoria integral ja publicats: Guate y el bolso mágico i Súper Mia! —amb el qual va guanyar el 2020 el Premi Tombatossals de la Ciutat de Castelló.