Guanyadors 2022
Montserrat Butxaca (Puig-reig, 1962), Premi Mallorca de poesia 2022, amb l'obra Presagis.
Va guanyar el seu primer premi literari durant l’època estudiantil amb l’obra Capvespre de setembre. El 1996 va rebre el Premi Caterina Albert i Paradís per Els oracles del silenci. Des de llavors, ha rebut, entre d’altres, el guardó Ciutat de Tarragona, el Bernat Vidal i Tomàs, el Pare Colom, el Jacint Verdaguer i el Jordi Pàmies, gràcies als quals han sortit a llum nou poemaris de l’autora. Alguns dels seus poemes han estat musicats per Jordi Vilaprinyó, Teresa Borràs i Maria Rosa Ribas. També se n’han recollit poemes en antologies diverses com Eròtiques i despentinades, Les baules que falten o La terra sagna.
Gabriel Ensenyat (Andratx, 1961), Premi Mallorca d’assaig 2022, amb l'obra Moros i catalans.
Doctor en història medieval i professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears. Acreditat catedràtic d’universitat el 2013. Centra la docència i investigació en l’àmbit de la història de la cultura i de la literatura catalana medievals. Autor o coautor de 24 llibres sobre aquestes matèries i de més de 60 articles en revistes nacionals i estrangeres. Ha fet més de 40 participacions en congressos. Entre els diferents càrrecs que ha ocupat, figura el de secretari de la Societat Arqueològica Lul·liana. També és magister de la Maioricensis Schola Lullistica. El 2008 li fou concedit el premi Emili Darder de l’OCB.
Esteve Mulero (Martorell, 1991), Premi Mallorca de textos teatrals 2022, amb l'obra Excavació profunda al marge del camí.
Graduat en antropologia social i cultural a la Universitat de Barcelona i també en art dramàtic per l’Institut del Teatre. Ha participat en les obres El metge de Lampedusa i Decadència com a ajudant de direcció. S’ha encarregat de l’adaptació i la dramatúrgia de l’obra Annobón, a partir de la novel·la Arde el monte de noche, una de les més reconegudes de Juan Tomás Ávila Laurel, l’escriptor més traduït de Guinea Equatorial.
Roser Cussó (Barcelona, 1991), Premi Mallorca de literatura infantil il·lustrada 2022, amb l'obra El bosc espès i el bosc frondós.
Il·lustradora que treballa per a editorials, institucions culturals i clients d’arreu d’Europa. El seu procés creatiu implica intuïció, investigació i narració d’històries a través d’imatges. Desenvolupa edicions creatives a través de la il·lustració per ajudar infants i adults a connectar amb temes de ficció i no-ficció. Guanyadora de la beca Carnet Jove de disseny 2021. Seleccionada als premis d’il·lustració de Cheltenham 2021 i finalista a l’Exposició d’Il·lustradors de Bolonya 2021.
Marc Donat (Barcelona, 1968), Premi Mallorca de literatura infantil il·lustrada 2022, amb l'obra El bosc espès i el bosc frondós.
Autor de llibres infantils com La rateta i el gat burleta (Cruïlla, 2015); El regal perdut del pare Noel (Beascoa, 2013); 1714: L’última bandera (Beascoa, 2014); 25 contes clàssics per llegir en 5 minuts (Beascoa, 2017), i Sant Jordi, la princesa i el drac (Estrella Polar, 2020). Ha traduït diverses novel·les infantils, entre les quals destaquen els títols de la col·lecció «El jardí secret» de Viena Edicions: La teranyina de la Carlota i La trompeta del cigne, tots dos d’E. B. White; El tresor de la neu, de Marie McSwigan; 248 funerals i un gos extraordinari, de Deborah Wiles; L’ou gegant, d’Oliver Butterworth; El peix núm. 14, de Jennifer L. Holm, i La casa de l’Iggie, de Judy Blume. També ha traduït novel·les d’adults com Viatges amb el Charley, de John Steinbeck (Viena, 2019), o Tomàquets verds fregits al cafè de Whistle Stop, de Fanie Flagg (Viena, 2021). S’ha estrenat en el món del teatre musical adaptant la novel·la De qui és el bosc, de Mercè Canela (La Galera).