El Consell de Mallorca entrega els Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia 2019

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca ha entregat els Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia a Miquel Esteve Valldepérez, en la categoria de narrativa; Mireia Calafell Obiol, en poesia; Antoni Mas i Forners, en assaig i Federico Clavarino, en la categoria de fotografia contemporània.

Els guardons, obra del ceramista Joan Pere Català Roig, s’han lliurat durant la gala de la Diada de Mallorca 2019 celebrada al Teatre Principal de Palma, en la qual la vicepresidenta i consellera de Cultura Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha subratllat que l’objectiu de mantenir i prestigiar els Premis Mallorca de Creació Literària és aconseguir que el català sigui una llengua de cohesió i d’acollida de tots els mallorquins i les mallorquines. A més, ha reiterat el compromís amb el Premi Mallorca de Fotografia «que premien projectes fotogràfics de reconeguda qualitat i, a la vegada, projecten la nostra illa al costat de valors com són la cultura i la creació artística».

El Premi Mallorca de Creació Literària 2019 en la categoria de Narrativa, dotat amb 35.000 euros, ha estat per a Miquel Esteve Valldepérez, amb l’obra ‘L’avi Antoni, Rimbaud i el monument al general Prim’. Nascut a Móra la Nova, és empresari agrícola i escriptor. Des del 2007 fins al 2019 ha publicat sis novel·les. De l’obra guanyadora del Premi Mallorca el jurat n’ha destacat «el seu caràcter hedonista, el seu ritme narratiu i que incita a mantenir la resistència. Així mateix, ha ressaltat el seu culte a la figura del poeta Rimbaud.»

La catalana Mireia Calafell Obiol ha guanyat el Premi Mallorca de Creació Literària 2019 en la categoria de Poesia, dotat amb 25.000 euros, amb la seva obra ‘Nosaltres, qui’. Alguns dels seus poemes formen part d’antologies publicades a l’Argentina, Brasil, Holanda, Regne Unit, Emirats Àrabs i Espanya. De l’obra guanyadora del Premi Mallorca d’enguany el jurat n’ha valorat el fet que presenta una estructura compacta i homogènia. Segons han destacat «presenta una lectura accessible perquè el llenguatge és senzill, les situacions que planteja, properes, per acabar amb un gir de profunditat que colpeix.»

El Premi Mallorca de Creació Literària 2019 en la categoria d’Assaig, dotat amb 30.000 euros, enguany l’ha guanyat el mallorquí Antoni Mas Forners amb l’obra ‘Llengua, terra, pàtria i nació. L’evolució de la consciència lingüística i etnocultural entre els cristians de l’illa de Mallorca (s. XIV-XVII)’. És autor, en solitari o amb d’altres autors, de devers noranta publicacions especialitzades. Gran part de la seva recerca s’ha centrat en l’estudi de la història medieval de Mallorca. De l’obra guanyadora del Premi Mallorca 2019 el jurat n’ha valorat el fet que es tracta d’una obra que reflecteix una important tasca de recerca, explicada amb rigor. Segons el veredicte, l’obra està documentada de manera exhaustiva i usa nombrosos exemples que demostren les hipòtesis plantejades i apunta que es tracta d’una aportació molt sòlida, coherent i necessària. 

Pel que fa al Premi Mallorca de Fotografia Contemporània, dotat amb 7.000 euros, l’ha guanyat el fotògraf d’origen italià Federico Clavarino amb el projecte Ghost Stories del qual el jurat ha destacat la singularitat de la proposta i la personalitat amb què ha desenvolupat aquesta recerca. Es valora com, a partir d’una topografia molt concreta, l’autor entrellaça diversos relats tot reinterpretant de manera no lineal ni cronològica fets, imatges i lectures arrelats a la cultura europea per crear una obra amb successives capes de sentit.

Història dels premis 

L’any 2004, amb l’objectiu de prestigiar socialment i promocionar l’ús del català, com també per impulsar la creació literària en aquesta llengua, el Consell de Mallorca instituí els Premis Mallorca de Creació Literària.

Són premis oberts a qualsevol persona física que hi vulgui participar, sempre que es presentin obres originals i inèdites, escrites correctament en català, que són valorades per un jurat integrat per membres de reconegut prestigi en l’àmbit de la cultura dels territoris de parla catalana.

En un primer moment, s’institueixen dos premis, amb una convocatòria anual, en les modalitats de narrativa i de poesia. A partir de 2007, a l’acte de lliurament dels Premis Mallorca, s’hi inclou el Premi Teatre Principal de Texts Dramàtics. A partir de l’edició de 2008 es crea un tercer premi amb la convocatòria de la modalitat de narrativa juvenil.

Lamentablement, la concessió d’aquestes distincions quedà suspesa de l’any 2012 al 2015, però es recuperen el 2016 per la voluntat del Consell de Mallorca de continuar prestigiant la creació literària en llengua catalana.

El 2017, a més dels premis de Poesia i Narrativa, per primera vegada, es convoca el premi d’Assaig, que s’atorga a obres relacionades amb commemoracions o efemèrides d’interès cultural o filològic, o que contribueixin a donar a conèixer, aprofundir o difondre els valors culturals, històrics, lingüístics, populars i tradicionals de Mallorca.

El 2018 es va augmentar la dotació econòmica dels tres premis perquè els autors en destinassin lliurement una part a l’edició, la distribució i la promoció de les obres guanyadores, model que s’ha seguit per a l’edició d’enguany.

Els acords de Raixa per a la governabilitat de Mallorca incloïen prestigiar els premis i augmentar-ne les categories, compromís que es farà efectiu a partir de la propera convocatòria. 

Jurats

Narrativa: Gabriel Janer Manila, president, Sebastià Bennasar Llobera, Neus Canyelles i Laura Gost.

Poesia: Àngels Cardona Palmer, presidenta, Miquel Àngel Lladó Ribas, Pere Joan Martorell, Teresa Pascual Soler.

Assaig: M. Magdalena Gelabert Miró, presidenta, Joana Artigues Rebassa, Tomeu Martí Florit, Pau Tomàs Ramis.

Fotografia: Marta Dahó, María Sebastián, Fran Reus.

Destacada: