Lliurats els Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia Contemporània

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca ha entregat avui capvespre els Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia Contemporània a  Manuel Brugarolas Masllorens, en la categoria de narrativa; Carles M. Sanuy, en la categoria de poesia; Caterina Valriu, en assaig; Goretti Pérez Ruiz, en la categoria de literatura infantil, i  Camilla de Maffei, en la categoria de fotografia contemporània. Enguany el guardó en la categoria de teatre ha quedat desert.

Els guardons, obra del ceramista Joan Pere Català Roig, s’han entregat en un acte presentat pels periodistes Virginia Galiano i Xisco Umbert i que ha comptat amb les actuacions de la cantat d’òpera Naida, que habitualment canta als carrers de Palma; el raper Rafel Sastre Swing, qui ha oferit al públic la seva música reivindicativa; Mireia Calafell i Joana Gomila, que han recitat i musicat poemes, i Aina Frau, amb una lectura dramatitzada d’uns versos de Damià Huguet, a més d’una estàtua humana.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha qualificat la gala d’avui com «un acte de reivindicació de la cultura en les seves diverses formes. Unes expressions que des del Consell de Mallorca volem promoure, projectar, expandir i també aveciar i gaudir. Aquesta és la missió principal que tenim com a institució pública: posar els mitjans a l’abast del sector i dels ajuntaments de Mallorca, perquè els mallorquins i les mallorquines puguin participar de les diferents expressions culturals que se’ls ofereixen». «Amb la voluntat, que ja hem expressat alguna vegada, de fer arribar la cultura a tothom, els Premis Mallorca ens conviden a cercar l’excel·lència, la innovació i la passió creadora, tant en literatura com en un projecte fotogràfic», ha apuntat Busquets.

Ha tancat l’acte la presidenta del Consell, Catalina Cladera, amb un discurs en què ha dit «estic convençuda que la qualitat de les obres literàries premiades en aquesta edició contribuirà, un any més, tant a impulsar la creació literària en català com a prestigiar i promocionar socialment l'ús de la nostra llengua» ha expressat la presidenta Cladera, qui ha afegit que «el català és una llengua de progrés i de modernitat, de futur i d'emprenedoria, és una llengua d’oportunitats». 

La presidenta s'ha referit també a la cultura com un valor que ajuda a construir societats més cohesionades, al mateix temps que és motor econòmic que promou un creixement digital, inclusiu i sostenible a Mallorca. «La indústria cultural i creativa ha patit molt durant la pandèmia, ha sofert de manera evident els resultats del confinament i les restriccions de mobilitat, per això, des del Consell de Mallorca l'hem acompanyada amb ajuts i programant activitats, i per al 2022 hi refermam el nostre compromís, augmentant les partides per a la creació i programació d’esdeveniments culturals, a més de la protecció del patrimoni i el foment de l’ús del català» ha conclòs Cladera.

Manuel Brugarolas Masllorens (Barcelona, 1946) ha guanyat el Premi Mallorca de Narrativa 2021 amb el text El club de l’àngel. D’aquesta obra el jurat ha valorat especialment que és una novel·la de detalls, de coses petites fetes significatives, de retalls de temps i d’il·lusions malgastades, que explica l’esquerda d’un grup de joves entre la seva personalitat adolescent i el que han arribat a ser d’adults. És una novel·la coral amb una prosa viva, evocadora, rica i precisa. Aquest guardó està dotat amb 25.000 euros.

El Premi Mallorca de Poesia 2021, dotat amb 15.000 euros, ha estat per a l’obra El llum del cartògraf, de Carles M. Sanuy (Balaguer, 1959). El jurat ha valorat especialment la solidesa i la coherència de l’obra, un poemari que, a partir de la cartografia, fa una reflexió sobre la natura, el paisatge i la vulnerabilitat de l’ésser humà; l’han considerada una obra madura, ben travada, arrodonida i amb poemes de gran valor.

Pel que fa al Premi Mallorca de Literatura Infantil 2021, ha estat per al conte Mia, artista! de Goretti Pérez Ruiz (1976), que n’és l’autora dels textos i de les il·lustracions, i rebrà 10.000 euros. El jurat n’ha valorat especialment el fet de ser un àlbum adreçat a les primeres edats que —a partir de la conversa entre una mare i una filla— fa un recorregut plàstic per l’obra de pintors universals diversos, d’una manera senzilla i entenedora per als més menuts i, alhora, inspiradora. Al final, l’autora proporciona les referències de les pintures i els artistes que s’evoquen al text, establint un pont cultural entre l’àlbum infantil que tenim a les mans i la història de l’art.

El  Premi Mallorca d’Assaig 2021 és per a l’obra Les rondalles que l’Arxiduc no va publicar, de Caterina Valriu Llinàs (Inca, 1960). El jurat n’ha valorat especialment la importància d’haver localitzat, a partir de la recerca arxivística, aquesta part d’obra inèdita de l’Arxiduc i haver-la posat a la disposició del gran públic. Així mateix, també n’han destacat la rigorositat i la claredat expositiva. Aquest guardó està dotat amb 19.000 euros.

El projecte Delta, de Camilla de Maffei (Itàlia, 1981) ha estat guardonat amb el Premi Mallorca de Fotografia Contemporània 2021. El jurat considera que el projecte és un treball sòlid, molt elaborat, que comparteix elements del reportatge fotogràfic tradicional i de les noves tendències de la fotografia contemporània. Molt treballat —l’artista ha explorat el delta del Danubi al llarg de 5 anys—, amb unes imatges de gran qualitat, molt contundents i ben arrelades dins un discurs coherent, suggeridor i, alhora, subtil. Aquest guardó està dotat amb 8.000 euros i, a més, inclou una exposició i l’edició d’un llibre.

Els llibres de narrativa, poesia i assaig seran editats per l’Editorial Sargantana sota el segell Galés; Disset Edicions s’encarregarà de l’obra guanyadora de la categoria de literatura infantil i Ediciones Anómalas editarà el llibre del Premi Mallorca de Fotografia Contemporània.

Les persones guardonades

Manuel Brugarolas Masllorens (Barcelona, 1946), Premi Mallorca de Narrativa 2021. Obres publicades: El crit (novel·la, Columna i Ed. Bronce 1994); El qui empeny l’amor per la finestra (relats, Columna i Bronce 1996); Safari (novel·la, Columna 1998); El Regal del mariner (relats, Columna 1999; L’any del te (novel·la, Columna 2004); Banquet caníbal (relats, Columna 2006); Els conills savis (faules, Cruïlla i Siruela 2010), L’arbre de les claus (infantil, Cruïlla, 2014). Ha obtingut amb l’obra Les altres troianes el 10è Premi de Teatre atorgat per l’Ajuntament de Badalona i el Teatre Zorrilla 2017 (Editorial Pont de Petroli) Aquest any 2021 està prevista la publicació de l’obra de teatre La biblioteca, finalista del Premi Born de Teatre 2018 (també a l’Editorial Pont de Petroli). El 28 juny 2021 li van atorgar el I Premi de Teatre Àngels Poch d’Òmnium Terrassa per l’obra El retorn. Col·labora periòdicament amb articles sobre art i literatura a la revista de Cadaqués, Sol Ixent.

Carles M. Sanuy (Balaguer, 1959), Premi Mallorca de Poesia 2021. Poeta, periodista i agitador cultural, és autor d’una desena de llibres, carpetes d’artista, i plaquettes: Historia Circular(1985), El vast desert(1991), Jardins d’Al Balaqí (1997), De les llacunes ermes(2007) o Les ciutats i els homes(2009), per citar-ne alguns. Ha col·laborat amb artistes diversos com Benet Rossell, Josep Guinovart, Carles Santos, Toti Soler o el Col·lectiu Free’t d’improvisacions sonores. L’any 1990 va ser guardonat als Jocs Florals de Barcelona per la suite ‘El vast desert’, publicada per Edicions Subcutàries i inclosa, posteriorment, al llibre Jardins d’Al Balaqí. Els seus darrers títols, La condició lítia (AdiA 2017), i L’Ordre de les coses (El Gall Editor 2018) van ser distingits amb el premi Bernat Vidal, que atorga l’Ajuntament de Santanyí, i el Premi Ciutat de Palma-Joan Alcover, respectivament.

Goretti Pérez Ruiz (1976), Premi Mallorca de Literatura Infantil 2021. Llicenciada en disseny d'interiors l'any 2000 per l'escola EINA de Barcelona, on va començar a treballar l'aquarel·la. A partir d'aquí, començà a pintar quadres en aquarel·la i sempre dins l'estil realista figuratiu. Anys després, decidí deixar-ho per diversos motius i una amiga escriptora, Julia, li proposà provar de fer il·lustració infantil. Feren un projecte en comú de conte infantil i, encara que no va anar endavant, fou una experiència per conèixer aquest sector. Després va començar a fer cursos relacionats amb la il·lustració i els seus propis projectes d'àlbum infantil il·lustrat, que s’ha convertit en la seva veritable vocació. Té dos contes d’autoria integral ja publicats: Guate y el bolso mágico i Súper Mia! —amb el qual va guanyar el 2020 el Premi Tombatossals de la Ciutat de Castelló.

Caterina Valriu Llinàs (Inca, 1960), Premi Mallorca d’Assaig 2021. Doctora en Filologia i en Antropologia, és catedràtica de Filologia Catalana a la Universitat de les Illes Balears, investigadora, escriptora i narradora oral. Les seves línies de recerca són la literatura de tradició popular i la literatura infantil i juvenil. Ha publicat un gran nombre de monografies i articles -tant acadèmics com divulgatius- entorn de les rondalles, els cicles i els personatges llegendaris, la història de la literatura infantil i juvenil, la didàctica de la literatura i la dinamització de la lectura, les tècniques de narració, el costumari, etc. Entre les seves obres de recerca sobre narrativa d'arrel oral podem destacar El rei en Jaume I, un heroi històric, un heroi de llegenda, Sant Vicenç Ferrer: història, llegenda i devoció, El comte Mal, entre la història i la llegenda -els tres en col·laboració amb Tomàs Vibot-, Contes et légéndes d'Espagne i els reculls d'articles Paraula Viva i Imaginari compartit. Com a autora de llibres per joves lectors cal destacar títols com Mare d'on venen els infants? -amb il·lustracions de Toni Galmés- Premi Mallorca 2020, L’amic de paper, el llibre solidari Quatre retocs i Les banyes d’en Cucarell, entre d'altres. Amb el nom de «Catalina Contacontes» fa més de trenta anys que explica contes de viva veu a tota mena de públics i treballa per la difusió de la literatura en tots els àmbits: centres educatius, institucions cultural i també a les xarxes.

Camilla de Maffei (Itàlia, 1981), Premi Mallorca de Fotografia Contemporània 2021. És graduada en Filosofia Estètica. Fotògrafa freelance, resideix a Barcelona des de 2001. Des de 2009 concentra la seva producció personal en l'àrea dels Balcans, desenvolupant projectes a llarg termini a Bòsnia i Hercegovina, Romania i Albània. Recorrent a narratives personals que combinen text i imatge, explora els conceptes de paisatge, territori, identitat i memòria des d'una perspectiva geopolítica, social i emocional. El seu projecte “La Muntanya Visible - Sarajevo”, finançat pel Conca en 2010, va guanyar el 2013 el Prix du Jury, Prix Echange-Fotologgendo i Prix Public en el festival Els Boutographies (Montpeller) i ha estat finalista en el Dorothea Lange-Taylor Prize, Voies Off de Arles i seleccionat per al Pirx Pictet. Ha exposat les seves obres arreu del món.

 

Destacada: