Ajuts a la producció editorial i fonogràfica en llengua catalana 2025
Extracte de la Convocatòria d’ajuts de minimis a la producció editorial i fonogràfica en llengua catalana per a l’any 2025
Finalitats
Tenint en compte els reptes actuals i els resultats obtinguts, el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca ha decidit continuar apostant pel foment de la llengua catalana per mitjà dels ajuts a la producció editorial i fonogràfica, amb l’objectiu d’augmentar el coneixement i la presència social del català alhora que es dona suport al manteniment de la indústria editorial i discogràfica en la llengua pròpia de Mallorca.
D’aquesta manera, d’acord amb allò que s’estableix en la llei, es garanteix la disposició, la protecció i la conservació d’una part del llegat de la nostra cultura, que ha de ser manifestació no només de la nostra llengua sinó també de tot allò que ha configurat i haurà de configurar la nostra identitat.
Objecte i condicions
Es poden acollir a aquesta convocatòria les sol·licituds que tenguin per objecte la producció i l’edició, en qualsevol format, tant físic com digital, de llibres, audiollibres i fonogrames en llengua catalana.
Requisits generals
Els llibres, fonogrames i audiollibres s’han d’editar i consignar a l’Oficina del Dipòsit Legal del Consell de Mallorca dins el termini de la convocatòria, és a dir, entre l’1 de juny de 2024 i el 31 de maig de 2025, ambdós inclosos. Així, els llibres, fonogrames i audiollibres que es presentin dins aquesta convocatòria han de tenir l’assignació definitiva del dipòsit legal del Consell de Mallorca.
Les obres i produccions han de ser en llengua catalana i estar escrites o expressades amb correcció estilística, gramatical i tipogràfica. Les obres que no compleixin aquest requisit seran objecte d’exclusió.
Requisits específics
1) Editorial
Es poden acollir a aquesta convocatòria les obres exclusivament en llengua catalana que es comercialitzin a través de llibreries o plataformes de venda de llibres digitals i audiollibres, i que compleixin els requisits següents:
- Ser primeres edicions o reedicions de títols d’edició anterior que hagin estat publicades fa més de deu anys.
- Tenir un tiratge mínim de 300 exemplars, si s’editen en paper.
- Constar d’un mínim de 50 pàgines, amb l’excepció dels llibres infantils.
- En el cas de les partitures musicals, a més de complir els requisits a), b) i c), han de tenir un estudi introductori d’un mínim de cinc pàgines.
- En el cas dels audiollibres, han de ser enregistrats mitjançant la utilització de veu humana real, han de tenir com a origen una obra publicada prèviament en paper i n’han de ser una reproducció fidedigna; així mateix, han de ser editats per a la seva comercialització. A l’efecte d’aquestes bases, s’entén per edició comercial la que estigui subjecta a un preu de venda al públic. S’entén per audiollibre el producte digital obtingut mitjançant la gravació de la lectura en veu alta d’un llibre imprès, susceptible de ser reproduït en dispositius electrònics. S’exclouen de la convocatòria els audiollibres que no disposin de número de dipòsit legal i els que s’hagin enregistrat amb veu electrònica.
2) Fonogràfic
Es poden acollir a aquesta convocatòria els discs de llarga durada (LP), els compactes (simples o dobles), els maxisingles i els fonogrames en format digital, l’autor o els intèrprets dels quals siguin de les Illes Balears i que tenguin el text/lletra exclusivament en llengua catalana —en el cas d’enregistraments d’obres amb text/lletra—, que es comercialitzin a través d’establiments adients i que compleixin els requisits següents:
- Ser primeres edicions o reedicions d’obres que hagin estat enregistrades fa més de deu anys.
- Tenir un tiratge mínim de 300 exemplars, si s’editen en format CD o altre suport físic.
- Estar publicat com a mínim a una plataforma digital o al web propi, si només té suport digital.
- La documentació informativa que l’acompanyi i la presentació tipogràfica han de ser en català o, almenys, és necessari que la llengua catalana ocupi, sempre en lloc preferent, la mateixa extensió que la de les altres que s’hi puguin emprar.
Beneficiaris
Poden ser-ne beneficiàries les persones físiques o persones jurídiques, constituïdes com a empreses, amb personalitat pròpia, que duen a terme, d’acord amb el seu objecte social, l’edició de llibres i fonogrames objecte d’aquesta convocatòria de manera regular, sempre que estiguin legalment constituïdes, d’acord amb la normativa vigent, en acabar el període de presentació de sol·licituds, tenguin el domicili o l’establiment principal a Mallorca i una antiguitat mínima de sis mesos.
Dotació pressupostària
Durant l’exercici pressupostari de 2025, es destinen inicialment un total de 440.000,00 euros a ajuts a la producció editorial i fonogràfica en llengua catalana, amb càrrec a la partida pressupostària 20.33450.77912. En concret, es destina la quantitat de 355.000,00 € a la línia d’ajudes per a obres libràries i la quantitat de 85.000,00 € a la línia d’ajudes a obres discogràfiques.
Si la suma de les subvencions aprovades no exhaureix la quantitat destinada per a la línia corresponent, el romanent s’ha de destinar a incrementar la línia de subvenció a la que manqui crèdit. En cas que aquesta situació s’esdevingui a totes les línies, la quantitat sobrant s’ha de retornar a la partida pressupostària corresponent.
Termini i llocs de presentació de les sol·licituds
Les sol·licituds de subvencions d’aquesta convocatòria es poden presentar en el termini de 20 dies hàbils, comptadors des de l’endemà de la publicació d’aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, és a dir fins al 30 d’abril de 2025.
Les empreses interessades han d’emplenar els models de sol·licitud d’aquesta convocatòria que estan disponibles a la seu electrònica de el Consell de Mallorca: <https://seu.conselldemallorca.net/> apartat Subvencions, ajuts beques i premis.
La presentació de sol·licituds es pot fer:
a. De manera telemàtica (obligatori per als subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb les administracions segons l’article 14.2 i 14.3 de la Llei 39/2015, i opcional per a les persones físiques) a través del Registre electrònic del Consell de Mallorca <https://cim.sedipualba.es/segex/tramite.aspx?idtramite=12082>.
b. De manera presencial (només per a persones físiques) a qualsevol de les oficines de registre de l’Administració insular, de l’Administració autonòmica, de l’Administració General de l’Estat, de la resta de comunitats autònomes o de les entitats que integren l’Administració local. Podeu consultar les adreces de les oficines del Consell Insular de Mallorca i les entitats que en depenen a l’espai de Registre electrònic de la Seu del Consell Insular de Mallorca.